luni, 3 februarie 2014

Ingrasamintele - o sabie cu doua taisuri

Atat in agricultura moderna, cat si in cea medievala sau chiar antica, s-au folosit in agricultura diverse ingrasaminte. Cu ajutorul acestora, culturile de orice fel sunt mai productive. Spre exemplu, cu putin ajutor din partea anumitor categorii de ingrasaminte, rosile cresc mai mari, ardeii se coc mai repede, iar cartofii se dezvolta chiar daca afara este seceta.
Aceste ingrasaminte, insa, sunt o sabie cu doua taisuri; pe cat par de folositoare, pe atat sunt de nocive pentru om. Din cauza excesului, substantele chimice pot provoca boli grave, precum cancerul.
In goana dupa castiguri cat mai mari, numeroase companii folosesc ingrasaminte din abundenta; cantitatea de marfa trebuie sa fie cat mai mare si mai frumoasa la exterior. Din cauza acestora, legumele si fructele si-au pierdut gustul specific, iar multe au aroma de cauciuc.
Cu toate efectele adverse pe care le au acestea, este foarte important de precizat ca substantele nu sunt foarte daunatoare omului daca sunt folosite in cantitati rezonabile. De asemenea, aceste ingrasaminte pot fi impartite in doua categorii: naturale si artificiale.
Precum se poate deduce, cele naturale nu au niciun efect nociv asupra sanatatii omului. Aceste ingrasaminte sunt din excremente de animale (in special bovine), care dupa ce se lasa la putrezit timp de cativa ani se imprastie pe pamantul care se va pregati pentru cultivat. Acestea contin minerale si substante care ajuta la dezvoltarea plantei mult mai repede si mai mare.
Cu toate ca se stie ca aceste ingrasaminte naturale sunt mult mai sanatoase, fermierii nu le procura pentru ca sunt mai costisitoare si bineanteles nu pot oferi o crestere atat de spectaculoasa ca cele chimice. Legumele si fructele care nu au fost crescute cu ajutorul ingrasamintelor chimice se gasesc in supermarket-uri si in piete sub denumirea de produse BIO. Cu toate ca pretul lor este putin mai ridicat, ele merita cumparate deoarece nu dauneaza organismului in timp.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu